TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
„Gotowanie to sztuka, ale cała sztuka wymaga wiedzy o technikach i materiałach"
Nathan Myhrvold
Kim jest Technik żywienia i usług gastronomicznych?
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód stworzony dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych oraz dla wszystkich przedsiębiorczych.
Uczniowie kształcący się w tym zawodzie zdobywają wiedzę i umiejętności w zakresie przygotowania potraw i napojów zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania oraz prawidłowej obsługi konsumenta.
Wykonują zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem
i wykonywaniem usług gastronomicznych.
Planują i oceniają jadłospisy, Posługują się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych.
Korzystają z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu.
Zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku pracy oraz prowadzenia własnej działalności.
Zdobywane umiejętności:
Absolwent jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane
z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. Posługuje się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Planuje i ocenia jadłospisy. Oblicza wartość odżywczą i energetyczną posiłków. Układa menu codzienne
i okolicznościowe. Korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu. Przedstawia ofertę usług gastronomicznych. Swoje zadania zawodowe wykonuje w macierzystym zakładzie lub oferuje usługi cateringowe. Jest otwarty na nowości
i kreatywny w działaniu, poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżację stołów i sal konsumpcyjnych.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego dwie kwalifikacji w zawodzie:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań - egzamin z tej kwalifikacji odbywa się pod koniec roku szkolnego w klasie trzeciej. Kwalifikacja ta przygotowuje do pracy na stanowisku kucharza.
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy piatej. Druga kwalifikacja kształtuje umiejętności związane
z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych.
Uczeń odbywa również 8 tygodniową praktykę zawodową w hotelach i restauracjach.
Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować jako:
- szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych
- menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych
- manager zakładu gastronomicznego
- organizator imprez okolicznościowych
- mistrz sztuki kulinarnej
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia
- organizator usług cateringowych
- prowadzić własną działalność
Zaplecze dydaktyczne szkoły:
Nauka zawodu w naszej szkole trwa 5 lat i odbywa sie w ramach teoretycznych i praktycznych zajęć
z przedmiotów zawodowych.
Realizowane są one w nowoczesnych pracowniach gastronomicznych oraz pracowni obsługi konsumenta.
Uczniowie doskonalą swoje umiejętności zawodowe na praktykach, stażach oraz kursach zawodowych.
Dodatkowe kwalifikacje
W czasie nauki młodzież zdobywa dodatkowe umiejętności zawodowe w zakresie:
- obsługi kelnerskiej
- profesjonalnego parzenia kawy ( umiejętności baristy).