TECHNIK USŁUG KELNERSKICH
CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Praca technika usług kelnerskich polega na profesjonalnej obsłudze gości w lokalu gastronomicznym.
Zakres pracy technika usług kelnerskich to m.in. powitanie gości, pomoc w wyborze stolika, przedstawienie menu i udzielenie stosownych informacji odnośnie potraw i napojów będących w karcie, przyjęcie zamówienia i jego realizacja zgodnie ze standardami obsługi konsumenta.
Do jego zadań należy również przygotowanie potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego.
W swojej pracy technik usług kelnerskich stosuje różne metody obsługi : serwis angielski, francuski, niemiecki, rosyjski. Jego profesjonalizm, przyjazne nastawienie do ludzi, życzliwość i wyrozumiałość przyczyniają się do częstego korzystania gości z usług gastronomicznych.
Technik usług kelnerskich może wykonywać zawód baristy, barmana lub sommeliera po uzupełnieniu wiedzy i umiejętności na odpowiednich kursach.
Zawód ten jest odpowiedni dla osób otwartych i pozytywnie nastawionych do ludzi, którzy wykazują łatwość w komunikowaniu się z otoczeniem.
KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
HGT.01.Wykonywanie usług kelnerskich
HGT.11.Organizacja usług gastronomicznych
MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA
Typowymi miejscami pracy technika usług kelnerskich są podmioty gospodarcze prowadzące działalność gastronomiczną, a przede wszystkim:
- restauracje
- kawiarnie
- pensjonaty,
- domy wczasowe,
- zakłady gastronomiczne prowadzone przez hotele, centra biznesowe
- domy weselne.
- statki i promy.
Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców.
WARUNKI NAUKI W SZKOLE
Nauka zawodu w naszej szkole trwa 5 lat i odbywa sie w ramach teoretycznych
i praktycznych zajęć z przedmiotów zawodowych.
Realizowane są one w nowoczesnych pracowniach zawodowych.
Ponadto uczniowie doskonalą swoje umiejętności zawodowe na praktykach, stażach oraz kursach zawodowych.