TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Technik technologii żywności zajmuje się wytwarzaniem różnorodnych produktów spożywczych. Nadzoruje i kontroluje przebieg produkcji wyrobów na stanowiskach pracy na każdym etapie procesu technologicznego.
Zadaniem technika technologii żywności jest organizowanie i nadzorowanie pracy, aby przebiegała ona zgodnie z obowiązującymi normami, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz systemów zapewnienia jakości zdrowotnej żywności. Technik technologii żywności bierze udział w opracowywaniu receptur, instrukcji technologicznych i norm zakładowych dla wyrobów. Wdraża je do produkcji, wykonuje specjalistyczne analizy fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne surowców, półproduktów i wyrobów gotowych w warunkach laboratoryjnych.
KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
SPC.01.Produkcja wyrobów cukiericzych
SPC.07.Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA
Technik technologii żywności znajdzie zatrudnienie w:
- przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego różnych branż np. cukierniczej, piekarskiej, mięsnej, mleczarskiej;
- w instytucjach zajmujących się badaniem i oceną żywności
- laboratoriach analizy żywności;
- w placówkach handlowych prowadzących sprzedaż artykułów spożywczych;
- w firmach zajmujących się przechowaniem i dystrybucją żywności;
- w zakładach żywienia zbiorowego,
- w ośrodkach wypoczynkowych
- może prowadzić własną działalność gospodarczą w branży spożywczej
WARUNKI NAUKI W SZKOLE
Nauka zawodu w naszej szkole trwa 5 lat i odbywa sie w ramach teoretycznych i praktycznych zajęć z przedmiotów zawodowych.
Realizowane są one w nowoczesnych pracowniach zawodowych.
Ponadto uczniowie doskonalą swoje umiejętności zawodowe na praktykach, stażach oraz kursach zawodowych.