TECHNIK HOTELARSTWA
Wiesz jak sprawić, by niezależnie od okoliczności ludzie czuli się jak u siebie w domu?
Charakteryzuje Cię otwartość i łatwość nawiązywania kontaktów?
Lubisz dbać o innych, a ich dobre samopoczucie i zadowolenie jest dla Ciebie bardzo ważne?
"Dobry hotelarz powinien widzieć wszystko, jakby się nic nie widziało. Słyszeć wszystko i zapomnieć,
że się słyszało. Wiedzieć więcej niż inni i trzymać to w sekrecie"
C. Ritz
Kliknij w obrazek aby zobaczyć film promujący ten zawód
Kim jest Technik hotelarstwa?
To osoba, która zajmuje się dbaniem o wygodę, komfort i satysfakcję osób podróżujących.
Uwielbia kontakt z ludźmi, dzięki czemu praca jest dla niego przyjemnością –
tu każdy dzień to poznawanie nowych ludzi i zmaganie się z kolejnymi ciekawymi wyzwaniami.
Nie tylko w Polsce, bo dzięki temu, że zna języki, może pracować na całym świecie! Dzięki swoim umiejętnościom potrafi szybko i trafnie rozpoznać potrzeby i oczekiwania swoich gości, oraz sprawić by ich pobyt poza domem był prawdziwą przyjemnością i wspaniałym wspomnieniem na lata.
Zdobywane umiejętności:
W trakcie nauki na kierunku Technik hotelarstwa zdobędziesz wiedzę i umiejętności w zakresie:
- utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim;
- przygotowywania i podawania śniadań;
- organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
- rezerwacji usług hotelarskich;
- obsługi gości w recepcji.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego dwie kwalifikacji w zawodzie:
- HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie egzamin z tej kwalifikacji odbywa się na koniec klasy trzeciej,
- HGT.06. Realizacja usług w recepcji --uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy piątej.
Uczeń odbywa również 8 tygodniową praktykę zawodową w renomowanych hotelach.
Technik hotelarstwa może pracować jako:
- recepcjonista,
- kelner,
- barman,
- pracownik służby pięter,
- pracownik służby parterowej,
- organizator usług cateringowych,
- pracownik ruchomej bazy hotelarskiej: lotniczej, morskiej, kolejowej,
- pracownik stowarzyszeń i organizacji hotelarskich i turystycznych.
oraz studiuje m.in. na takich kierunkach, jak:
- Agroturystyka
- Gastronomia i hotelarstwo
- Finanse i rachunkowość
- Marketing
- Turystyka i rekreacja
- Zarządzanie
Zaplecze dydaktyczne szkoły:
Nauka zawodu w naszej szkole trwa 5 lat i odbywa się w ramach teoretycznych i praktycznych zajęć
z przedmiotów zawodowych:
- nowoczesne, świetnie wyposażone pracownie hotelarskie,
- nowocześnie wyposażone pracownie obsługi konsumenta,
- pracownie komputerowe,
- kształcenie praktyczne w renomowanych hotelach i zakładach gastronomicznych.
Dodatkowe kwalifikacje
W czasie nauki młodzież zdobywa dodatkowe umiejętności zawodowe w zakresie:
- pilotażu wycieczek.