|
|
|
|
|
Technikum. Technik agrobiznesu
|
kwalifikacje:
● R.3 prowadzenie produkcji rolniczej
● R.6 organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie
● rozszerzenia j. angielski/niemiecki, geografia/historia
|
Technik agrobiznesu jest specjalistą w zakresie organizowania, koordynowania i samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej w agrobiznesie. Osoba wykształcona w tym kierunku potrafi realizować czynności związane z produkcją rolną, organizowaniem dystrybucji i sprzedaży produktów rolnych, ich promocją i reklamą, oceną jakości i opłacalności tychże produktów, doboru właściwego sprzętu i materiałów eksploatacyjnych, etc. Osoby podejmujące profesję technika agrobiznesu posiadają wiedzę i umiejętności z pogranicza wielu dziedzin ekonomii, rolnictwa, marketingu, zarządzania, finansów i rachunkowości, czy prawa.
|
Kształcenie zawodowe obejmuje między innymi przedmioty: marketing w agrobiznesie, przedsiębiorczość, rachunkowość, przetwórstwo spożywcze, wybrane zagadnienia z psychologii, technikę biurową i komputerową, wybrane zagadnienia prawne, zarządzanie firmą.
|
Technik agrobiznesu posiada umiejętności, które umożliwią mu podjęcie działalności na własny rachunek np. prowadzenie własnego gospodarstwa agroturystycznego lub organizowania wypoczynku ekoturystycznego dla mieszkańców dużych aglomeracji miejskich z kraju i zagranicy technik samodzielnie może prowadzić własną produkcje gospodarczą, ubiegać się o fundusze strukturalne UE, podejmować prace w instytucjach związanych z rolnictwem.
|
Praca technika agrobiznesu obejmuje szereg różnorodnych czynności począwszy od organizowania formalnej strony funkcjonowania agrobiznesu, poprzez dobór maszyn i urządzeń specjalistycznych, na zatrudnianiu pracowników i regulowaniu ich wynagrodzeń kończąc.
|
Edukacja kończy się dwoma egzaminami:
● maturalnym,
● potwierdzającym kwalifikacje zawodowe z uzyskaniem dyplomu honorowanego we wszystkich krajach Unii Europejskiej.
|
Nasz absolwent zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
● organizowanie i wykonywania prac związanych z produkcją rolniczą
● wykonywanie obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji
● organizowanie i wykonywania prac związanych z przetwórstwem spożywczym, usługami i handlem
● prowadzenie marketingu i sprzedaży produktów rolniczych i spożywczych
● prowadzenie dokumentacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie
|
|
Absolwent tego kierunku może:
● kontynuować naukę na studiach wyższych
● znaleźć zatrudnienie w przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno-spożywczego
● znaleźć zatrudnienie w firmach handlowych, agroturystycznych, produkcji rolno-spożywczej
● znaleźć zatrudnienie w urzędach administracji samorządowej
Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą
|
|
|
|